Title Image

Σίμος Ρούσσος: Υλοποιούμε όλες τις συμβάσεις για τα έργα υποδομών στην πόλη, παρά τη δυσπραγία

Σίμος Ρούσσος: Υλοποιούμε όλες τις συμβάσεις για τα έργα υποδομών στην πόλη, παρά τη δυσπραγία

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μίλησε στον Χ-Τύπο για την οικονομική δυσπραγία που φέρνει στον Δήμο η πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε στην ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση ώστε να αντισταθμιστεί η μεγάλη απώλεια εσόδων και παράλληλα επισήμανε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση όλων των συμβάσεων για τα μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη.

«Η συρρίκνωση των εσόδων των δήμων είναι δεδομένη και είναι μεγάλη. Αξίζει να σας πω ότι μόνο για το Α’ τετράμηνο του 2020 έχει καταγραφεί μια μείωση εσόδων της τάξης του 20%, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί πλήρως οι απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς να υπολογίζουμε τη διαφυγή εσόδων από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμα τα εντάλματα για δαπάνες που απαιτήθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών μέσα στην πανδημία. Απαιτήθηκε έκτακτο προσωπικό αλλά και επιπλέον μέσα, όπως καδοπλυντήρια και πλαστικά μηχανήματα.» σημείωσε ο κ. Ρούσσος για τα οικονομικά του δήμου.

 Για την οικονομική ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση και αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια λόγω των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί: «Προς το παρόν δεν είναι σε γνώση μας αν θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση. Το βέβαιο είναι ότι τη χρειαζόμαστε και θα πρέπει να είναι γενναία για να μπορέσει ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι ΟΤΑ, να αντισταθμίσουν τη μεγάλη απώλεια εσόδων και να διαχειριστούν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Αν υποθέσουμε ότι η μείωση του 20% που καταγράφηκε στο Α’ τετράμηνο θα είναι αναλογική για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου –ελπίζουμε να μην είναι μεγαλύτερη- αυτό θα σημάνει για το Δήμο Χαλανδρίου συνολική μείωση εσόδων για το τρέχον έτος πάνω από 2 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής ο Δήμος από το ΥΠΕΣ δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και η διαφορά αυτή θα πρέπει με έναν τρόπο να καλυφθεί.»

 Τέλος, για τις προτεραιότητες του Δήμου αυτή την περίοδο ανέφερε: «Παρά την οικονομική δυσπραγία ωστόσο και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, προχωράμε στην υλοποίηση του τεχνικού μας προγράμματος, δίνοντας προτεραιότητα στα έργα που γίνονται στα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, τις παιδικές χαρές, τους Παιδικούς Σταθμούς και βέβαια στο μεγάλο έργο της ανέγερσης του νέου δημαρχείου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε μέσα στην πανδημία. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση όλων των συμβάσεων για τα μεγάλα έργα υποδομών στην πόλη, όπως το έργο των ομβρίων.»