Title Image

Δήμος Χαλανδρίου: Προτεραιότητα στην καθολική προσβασιμότητα

Δήμος Χαλανδρίου: Προτεραιότητα στην καθολική προσβασιμότητα

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ωστόσο, 28 χρόνια μετά την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ και 13 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία –την οποία η Ελλάδα κύρωσε το 2012- η καθολική προσβασιμότητα παραμένει ζητούμενο.

Στο Δήμο Χαλανδρίου η σημερινή διοίκηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια, τα τελευταία 6 χρόνια, να αρθούν κάποια από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε κάθε βήμα τους τα άτομα με αναπηρία, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, την πρόσβαση στην πληροφορία και βέβαια στην άθληση και στην ψυχαγωγία.

Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ στα σχολεία

Με σκοπό την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών με κινητικά προβλήματα κατασκευάζονται 28 ράμπες και 29 χώροι υγιεινής AμεA στις σχολικές μονάδες του Δήμου.

Παράλληλα γίνονται έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των αύλειων χώρων και των εισόδων των κτιρίων με την κατασκευή ραμπών στο πεζοδρόμιο ή στην είσοδο των σχολικών συγκροτημάτων.

Εγκατάσταση ανελκυστήρων

Τη λογική της εξασφάλισης καθολικής προσβασιμότητας εξυπηρετεί και η επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου για τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 8 σχολεία της πόλης. Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ» και άμεσα ξεκινά η υλοποίησή του.

Αναβατόρια για τις πισίνες και προγράμματα άθλησης ΑμεΑ

Το 2016 ο Δήμος Χαλανδρίου προμηθεύτηκε το πρώτο αναβατόριο για τη γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ στην πισίνα του Αθλητικού Κέντρου «Ν. Πέρκιζας». Πρόσφατα, αναβατόριο απέκτησε και το Αθλητικό Κέντρο «Π. Παπαγιαννόπουλος».

Τα αναβατόρια επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρίες αφενός να κάνουν ελεύθερη κολύμβηση, αφετέρου να συμμετέχουν στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης. Η δ/νση Αθλητισμού του Δήμου Χαλανδρίου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων στην άθληση έχει καταρτίσει και προγράμματα γυμναστικής για ΑμεΑ

Σε όλους τους αθλητικούς χώρους του Δήμου έχουν φτιαχτεί ράμπες, wc και αποδυτήρια ΑμεΑ ενώ ράμπες και wc ΑμεΑ διαθέτουν πλέον και τα κυλικεία.

Και στη νοηματική η εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ

Μετά την ολοκλήρωση της αναγκαίας εκπαίδευσης των υπαλλήλων, στο Κεντρικό ΚΕΠ Χαλανδρίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2 & Α. Γκίνη) προσφέρεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εξυπηρέτησης στη νοηματική γλώσσα.

Αναβατόριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Αναβατόριο έχει τοποθετηθεί και στη σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, έτσι ώστε να καθίστανται καθολικά προσβάσιμες από όλους τους πολίτες οι συνεδριάσεις του.

Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, ο Δήμος Χαλανδρίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Ρεματιάς -και όχι μόνο- όπου γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, προβάλλονται παράλληλα ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι για άτομα με προβλήματα ακοής και γίνεται ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης. Το πρόγραμμα αυτών των παραστάσεων διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή braille και κώδικα QR για άτομα με προβλήματα όρασης.

Στο Θέατρο της Ρεματιάς επίσης υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, καθώς και τουαλέτα αναπήρων.

Σίμος Ρούσσος: «Θέλουμε ανθρώπους ορατούς»

Αναφερόμενος στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημείωσε: «Στο Δήμο Χαλανδρίου έχουν γίνει αρκετά τα τελευταία έξι χρόνια για να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Η βούληση όμως της σημερινής διοίκησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ανθρώπους ορατούς, θέλουμε οι συμπολίτες με αναπηρίες να ζουν και να κινούνται ανάμεσά μας. Να έχουν πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, να κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης –όχι μόνο μια φορά το χρόνο που κλείνει το κέντρο για τα αυτοκίνητα-, να αθλούνται στα αθλητικά κέντρα του Δήμου και να απολαμβάνουν τις παραστάσεις στο Θέατρο της Ρεματιάς. Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας θα συνεχίσουμε να τους ανοίγουμε δρόμους».