Title Image

Νόμιμη μετά από 40 χρόνια η λειτουργία του Σ.Μ.Α. Χαλανδρίου

Νόμιμη μετά από 40 χρόνια η λειτουργία του Σ.Μ.Α. Χαλανδρίου

Με την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, ο Δήμος Χαλανδρίου αποκτά νόμιμο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο ΧΕΥ8, με προσωρινή άδεια τριών ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική διαδικασία χωροθέτησης του Σ.Μ.Α. σε άλλο σημείο της πόλης, όπως ρητά ορίζει η σχετική διάταξη.

Ο Δήμος Χαλανδρίου συμπεριλήφθη στην τροπολογία κατόπιν γραπτού αιτήματος του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, από τις 28 Απριλίου 2020. Τότε είχαν προσωρινά αδειοδοτηθεί οι σταθμοί 22 δήμων της Αττικής, αλλά η διάταξη δεν περιλάμβανε το Χαλάνδρι.

Θυμίζουμε ότι το 2014 ο Δήμος Χαλανδρίου δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ δικό του χώρο για στέγαση της υπηρεσίας Καθαριότητας και εκκρεμούσε μια απόφαση αποβολής του αμαξοστασίου από το χώρο του ΧΕΥ8.

Το ΤΑΙΠΕΔ ζητούσε για αξιοποίηση τον χώρο των 4 στρεμμάτων, την πρώτη κιόλας εβδομάδα της θητείας της νέας διοίκησης.

Σήμερα ο Δήμος Χαλανδρίου έχει τρία δικά του ακίνητα για τη στέγαση της υπηρεσίας Καθαριότητας. Το ΧΕΥ8 έχει πλέον νόμιμη αδειοδότηση ενώ στο ΧΕΥ9 και στο χώρο της Τήνου προβλέπεται από τις χρήσεις γης η νόμιμη λειτουργία του Σ.Μ.Α. και του Πράσινου Σημείου αντίστοιχα, απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αδειοδότηση.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη δημοπρατήσει τις μελέτες για τον Σ.Μ.Α. στο ΧΕΥ9 κα αναμένει την εκδίκαση των ενστάσεων.

Με αφορμή την υπερψήφιση της τροπολογίας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε: «Τελείωσε και αυτή η εκκρεμότητα και αποκλείστηκε οριστικά το ενδεχόμενο σφράγισης του αμαξοστασίου από την Πολεοδομία, την οποία κάποιοι επιδίωκαν με ζήλο ώστε να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην λειτουργία της πόλης και στους εργαζόμενους της Καθαριότητας. Ευχαριστώ, ιδιαίτερα, τον ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκο για την ανταπόκρισή του στο αίτημα του Δήμου. Το αμαξοστάσιο και η υπηρεσία Καθαριότητας του Χαλανδρίου συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχουν προκηρυχθεί για την μεταφορά της υπηρεσίας στο ΧΕΥ9, όπως έχει χωροθετηθεί από το 2015».