Title Image

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021

Ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου είναι η κορυφαία δράση κάθε διοίκησης. Παρουσιάζεται συνήθως ως ένα ακατανόητο σύνολο πινάκων και ποσών σε ευρώ. Όμως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι στρατηγικές πολιτικές επιλογές της κάθε διοίκησης – στο πλαίσιο βέβαια που ορίζουν οι περιορισμοί θεσμικοί και οικονομικοί του κεντρικού κράτους- είναι το όραμά της για την πόλη του αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την έγκρισή τους, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι πολίτες του Χαλανδρίου πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για τον προϋπολογισμό του 2021

► Διατηρεί τα χαμηλά δημοτικά τέλη – από τα χαμηλότερα μεταξύ των δήμων με τα ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά- για τις οικίες (1,10/τ.μ.) και τις μικρές επιχειρήσεις έως 70 τ.μ.

► Απαλλάσσει πλήρως από τα δημοτικά τέλη τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων).

► Μειώνει στο 50% τα δημοτικά τέλη για πάρκινγκ, αθλητικά σωματεία και μη στεγασμένους υπαίθριους χώρους.

► Διατηρεί την απαλλαγή για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ από τα ήδη συμβολικά τροφεία των Παιδικών Σταθμών.

► Ενισχύει τις σχολικές επιτροπές με έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ.

► Διατηρεί τη μείωση του 50% λόγω της πανδημίας στα τέλη χρήσης των αθλητικών κέντρων από τα αθλητικά σωματεία της πόλης και τις σημαντικές μειώσεις των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων.

► Χρηματοδοτεί δεκάδες έργα υποδομών σε όλη την πόλη.

Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021

► Περιλαμβάνει συνολικά 91 έργα, εκ των οποίων τα 41 είναι νέα, έργα σε σχεδόν κάθε γειτονιά του Χαλανδρίου.

► Εχέγγυο για την υλοποίησή του αποτελεί το γεγονός ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 υλοποιήθηκε σε ποσοστό 86,5% (!)

► Τα έργα που ολοκληρώθηκαν, δημοπρατήθηκαν το 2020 και όσα είναι σε εξέλιξη χρηματοδοτήθηκαν/ χρηματοδοτούνται σε συντριπτικό ποσοστό από το «Φιλόδημο», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο. Όχι από
ίδιους πόρους του Δήμου, άρα απευθείας από τους πολίτες, όπως συνέβαινε μέχρι το 2014.

Μεταξύ των έργων αυτών:

 Συνέχιση του έργου στις σχολικές κτιριακές υποδομές ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και νέο έργο 1,3 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων.

 √  Ολοκλήρωση του 8ου Παιδικού Σταθμού, του τέταρτου μέσα στα έξι χρόνια της σημερινής διοίκησης και επίσης ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, τις παιδικές χαρές και τα δημοτικά κτίρια, βάσει των νέων αυστηρών κανόνων ασφάλειας.

  Συνέχιση του έργου ανέγερσης του δημαρχείου. Ξεκίνησε μέσα στην πανδημία -μετά από 25 χρόνια- και θα στεγάσει, εκτός των άλλων, θέατρο και πάρκινγκ 5.500 τ.μ.

  Ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου των 6,8 εκατ. ευρώ στο Πολύδροσο, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου των 5,5 εκατ. ευρώ στο Κάτω Χαλάνδρι. Συνολική παρέμβαση σε 75 δρόμους του Χαλανδρίου.

√ Υλοποίηση έργου ασφαλτοστρώσεων 6 εκατ. ευρώ. Αφορά 127 δρόμους του Χαλανδρίου, με προτεραιότητα εκείνους όπου έγιναν/γίνονται τα έργα ομβρίων και όσους έχει προγραμματιστεί να γίνουν έργα για το φυσικό αέριο. Αν λήξει στα δικαστήρια ο «πόλεμος των εργολάβων» θα ξεμπλοκάρει και το αντίστοιχο έργο ασφαλτοστρώσεων των 2 εκατ. ευρώ.

√ Υλοποίηση τεσσάρων μεγάλων αστικών αναπλάσεων (Συνοικισμός, Τούφα, Κάτω Χαλάνδρι, εμπορικό κέντρο) στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ που πρωτοποριακά υιοθέτησε το Χαλάνδρι το 2019.

  • Έργο οδούς Καλλισπέρη: Θα συνδέσει με έργα ήπιας κυκλοφορίας οδών τρία σχολεία της πόλης με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο και το κέντρο της πόλης.
  • Έργο οδού Καλογρέζης: Πεζοδρόμηση της συνέχειας της οδού Σωκράτους
  • Έργο ανάπλασης Συνοικισμού μέσω και του ευρωπαϊκού προγράμματος UIA για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
  • Έργο επανασχεδιασμού οδού Σ. Βενιζέλου και σύνδεσης του διατηρητέου Δουζένη με το ρωμαϊκό μνημείο της Μαρμαρώτισσας, την τοπική αγορά, το αθλητικό κέντρο «Ν. Παπαδάκης», το ΙΚΑ και τον 7ο Παιδικό Σταθμό.

√ Πρόταση για την ηλεκτροκίνηση της δημοτικής συγκοινωνίας, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

► Εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει και έργα που βασίζονται σε προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

 ► ΔΕΝ περιλαμβάνει έργα βιτρίνας (ζαρντινιέρες, «μεγάλοι περίπατοι» και πολύχρωμα λαμπιόνια)

Σίμος Ρούσσος: Οι επιλογές μας είναι κοινωνικά και πολιτικά προσδιορισμένες

Μετά και το «πράσινο φως» που έλαβαν προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σχολίασε:

«Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 αποτελεί συνέχεια των πολιτικών που εφαρμόζει σταθερά από το 2014 η σημερινή διοίκηση. Ο μεν προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από το κοινωνικό του πρόσημο, το δε τεχνικό πρόγραμμα από την απόλυτη –και ίσως υπέρμετρη για τα δεδομένα της εποχής- προτεραιότητα στα μεγάλα έργα.

»Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 είναι το σύνολο των στρατηγικών επιλογών της σημερινής διοίκησης, οι οποίες είναι ταξικά,  κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προσδιορισμένες.

»Ποιος θα φανταζόταν ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Χαλανδρίου θα μετρούσε 91 έργα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες σε ποσοστό σχεδόν 70% προέρχονται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας, πρέπει να σημειωθεί. Ποια διοίκηση της τελευταίας 15ετίας θα τολμούσε να το κάνει πραγματικότητα;

» Η εικόνα θα ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντική αν η Περιφέρεια Αττικής ακολουθούσε ισότιμη αντιμετώπιση του Δήμου Χαλανδρίου σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση έργων. Παρά τις ώριμες μελέτες, το Χαλάνδρι έχει χρηματοδοτηθεί με μόλις 8,7 εκατ. τα τελευταία χρόνια ενώ γειτονικοί δήμοι έχουν λάβει από 18 έως 37 εκατ. ευρώ.

» Θα ήταν αναμενόμενη μια κριτική στη σημερινή διοίκηση για την καθυστέρηση στην αλλαγή του συστήματος ηλεκτροφωτισμού στην πόλη. Με δεδομένη την εμπειρία που έχει καταγραφεί σε άλλους δήμους της χώρας, θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό.

»Η κριτική όμως που δέχτηκε η διοίκηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα αδικεί πρωτίστως την αντιπολίτευση, που κάνει πως δεν βλέπει το έργο που γίνεται, που λαϊκίζει με καταστροφολογίες και ανακρίβειες. Απ’ αυτή την τακτική η πόλη βγαίνει χαμένη. Θα κερδίσει μόνο όταν γίνεται εποικοδομητική κριτική με απόψεις και προτάσεις, όπως αυτές που εντάχθηκαν στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα, οι οποίες θα γίνουν έργα για την πόλη.

»Ίσως όμως ζουν σε άλλη πόλη ή σε άλλη πραγματικότητα εκείνοι που βλέπουν ότι “το προάστιό μας έχασε τον όμορφο χαρακτήρα του” ή ότι “δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για σχολική στέγη ιδιόκτητη, σύγχρονη και επαρκή για κάθε γειτονιά”  και ο Δήμος “δεν διεκδίκησε προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες υπηρεσίες του Δήμου”», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.