Το Χαλάνδρι αποχαιρετά το σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη
Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του διακεκριμένου σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του και με το Αετοπούλειο και την προαγωγή του Πολιτισμού στην πόλη.
«Σπουδαίος άνθρωπος και δημιουργός ο Βασίλης Νικολαΐδης, με έργο που άφησε σημαντικό αποτύπωμα στο θέατρο, τον Πολιτισμό και την πόλη μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας.
Ο Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και με το Εθνικό Θέατρο και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.
Σκηνοθέτησε έργα και για το ραδιόφωνο ενώ εργάστηκε και ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1995.
Διετέλεσε επίσης μέλος Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου.
Το δισκογραφικό έργο του Αετοπούλειου, την περίοδο αυτή, που έγινε με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών που δεν είχαν ηχογραφηθεί, έχει τη σφραγίδα του Βασίλη Νικολαΐδη. Από τη συνεργασία αυτοί προέκυψαν τρεις σημαντικοί δίσκοι:
- «Arie Antiche» με την Κική Μορφονιού & τον Άρη Γαρουφαλή (1988)
- «Κώστας Πασχάλης» – Giuseppe Verdi 1989
- Αργύρη Κουνάδη – Γιώργου Κουρουπού «Τραγούδια για φωνή και πιάνο» (1989), τρεις κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Σεφέρη, Καβάφη και Λόρκα.
Το Καλοκαίρι του 1988 ο Βασίλης Νικολαΐδης σκηνοθέτησε την παράσταση «Ο βασιλιάς Γκόρντογκαν» του Ρ. Ίβσικ, παραγωγής του Αετοπούλειου, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στον κύκλο «Σχέσεις Πολιτισμού πέρα από το χρόνο, πέρα από τα σύνορα» – Ελλάδα, Βοσνία, Κροατία, πΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία.