Title Image

Ανακύκλωση ρούχων – 60 μοβ κάδοι «απλώνονται» στο Χαλάνδρι

Ανακύκλωση ρούχων – 60 μοβ κάδοι «απλώνονται» στο Χαλάνδρι

Ένα ακόμα ρεύμα ανακύκλωσης δημιουργεί ο Δήμος Χαλανδρίου με την εγκατάσταση 60 μοβ κάδων για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων.

Στόχος του Δήμου να εκτρέψει τεράστιες ποσότητες ρούχων και παπουτσιών από την υγειονομική ταφή (χωματερή), συμβάλλοντας στην εξασφάλιση πόρων και ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου: «Μονόδρομος η διαλογή στην πηγή»

«Η συλλογή υποδημάτων και ενδυμάτων έρχεται να προστεθεί στην ξεχωριστή συλλογή τηγανέλαιου, χαρτιού, γυαλιού, βιοαποβλήτων κ.α. που γίνεται ήδη στον Δήμο Χαλανδρίου. Έχει αποδειχθεί ότι η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και το πιο φιλικό, προς το περιβάλλον, μέσο δημιουργίας πλούτου από τα απορρίμματα. Γι΄αυτό ακριβώς αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και τον πυρήνα του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Χαλανδρίου», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, με αφορμή το «άπλωμα» του μοβ κάδου στην πόλη.

Τι ανακυκλώνουμε στο μοβ κάδο

Ρούχα παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες, αξεσουάρ

Τι κερδίζουμε

► Μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών που πάνε στους ΧΥΤΑ

► Εξοικονομούμε χρήματα, καύσιμα και ενέργεια

► Διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό

► Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία της ανακύκλωσης

Έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων Recycom, ότι το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια.

Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται (!) Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται.

Εκτιμάται, σύμφωνα με τα στοιχεία πάντα της Recycom, ότι για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων καταναλώνονται ετησίως περίπου 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (!)

Που θα βρούμε τον μοβ κάδο

Παιδικοί Σταθμοί – Σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά)

Παιδικές χαρές – Πάρκα
Πάρκο οδού Αγράμπελης & Ηρακλείτου
Πάρκο Ιωαννίνων & Τυμφρηστού
Πάρκο Ολύμπου & Εδέσσης
Πάρκο καλλισθενικής γυμναστικής
Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου
Πλατεία οδού Ρούμελης & Μυκηνών
Πλατεία Κιοσσέ
Παιδική χαρά Ιθώμης
Παιδική χαρά οδού Κόδρου
Παιδική χαρά ΚΧ53 Πάτημα 2

Αθλητικά κέντρα
Αθλητικό κέντρο «Μ. Παπαδάκης»
Αθλητικό κέντρο «Ν. Πέρκιζας»
Αθλητικό κέντρο «Π. Παπαγιανόπουλος»

Σταθμοί Μετρό
Χολαργός
Χαλάνδρι
Αγ. Παρασκευή
Δουκ. Πλακεντίας

Ναοί
Αγ. Αθανάσιος
Αγ. Άννα
Μεταμόρφωση Σωτήρος
Αγ. Αντώνιος
Άγιοι Ανάργυροι
Άγιος Παντελεήμονας

Σούπερ Μάρκετ
Οδού Λευκάδος – Εθν. Αντιστάσεως
Ψαρών & Αριστοτέλους
Ηρακλείτου 62
Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου B & Σολωμού
Αγ. Παρασκευής 111
Γρ. Γυφτοπούλου 17

Που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα του μοβ κάδου

❖ Μετά από μικρή διαλογή, τα άριστα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν, στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς, όπως αναφέρει η εταιρεία Recycom που τοποθετεί τους μοβ κάδους.

❖ Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές).

❖ Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.

Τι άλλο ανακυκλώνεται στο Χαλάνδρι

Σημειώνουμε ότι στο Χαλάνδρι, πλην της ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, βιοαποβλήτων, τηγανέλαιου γίνεται επίσης ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, μπαταριών οχημάτων, ορυκτέλαιων, εγκαταλελειμμένων οχημάτων, ογκωδών, κλαδεμάτων και ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών συσκευών.