Title Image

Κέντρο Κοινότητας (παράρτημα) Ρομά

                    kentra_koinotitas_kai_Roma2

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

Το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου, ως επέκταση της δράσης του Κέντρου Κοινότητας στοχεύει κυρίως στην ομαλή κοινωνική ένταξη του πληθυσμού Ρομά, καθώς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρειάζεται ένα πλέγμα Εξειδικευμένης παροχής υπηρεσιών.

Ενδεικτικά παρέχονται υπηρεσίες:

  • Ενδυνάμωσης
  • Εκπαίδευσης
  • Διαμεσολάβησης
  • Συνοδείας

Με τη συμμετοχή του σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα, υλοποιεί στοχευμένες δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης για την προώθηση της υγείας, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της στέγασης των Ρομά, που διαβιούν στο Χαλάνδρι.

Το έργο του έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στέγαση: Με ίδιους πόρους του Δήμου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υλοποίησε πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά στον οικιστικό ιστό, με παράλληλη κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους.

Απασχόληση: Με την υποστήριξη του Παραρτήματος, η εξεύρεση εργασίας, κυρίως μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αποτελεί πλέον την κύρια μορφή επιβίωσης των Ρομά στο Χαλάνδρι. Αρκετά μέλη της κοινότητας απασχολούνται επίσης σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς ή στον ιδιωτικό τομέα.

Υγεία: Υλοποιούνται μαζικοί εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων –ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας Covid -19 ενώ πραγματοποιείται εβδομαδιαία ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο. Ο έλεγχος της υγειονομικής κατάστασης των ενηλίκων της κοινότητας επιτυγχάνεται με παραπομπές σε δομές υγείας, δράσεις πρόληψης (μαστογραφίες, pap test).

Εκπαίδευση: Με την καθημερινή παρουσία των διαμεσολαβητών στην Κοινότητα, η τακτική φοίτηση των παιδιών Ρομά στο Δημοτικό, έχει φτάσει στο 70%.


Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Τo Παράρτημα Ρομά συμμετείχε ενεργά στα παρακάτω προγράμματα:

Reach – Στοχεύει στην καταπολέμηση  των διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγεία

► Erasmus, Roma Health Care II – Στοχεύει στην εκπαίδευση διαμεσολαβητών υγείας μέσα από την κοινότητα των Ρομά.

► Rom ABC – Στοχεύει στην αντιμετώπιση του λειτουργικού αναλφαβητισμού.

Proceed – Στοχεύει στον επαγγελματικό προσανατολισμό των Ρομά από μικρή ηλικία.

 

Επίλυση αστικοδημοτικών

Ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2017, με τη σύσταση του παραρτήματος Ρομά και την αποτύπωση της καταγραφής του πληθυσμού εντόπισε το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μια μερίδα της κοινότητας της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας με την έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων.

Ανέδειξε εξαρχής στους αρμόδιους φορείς το πρόβλημα και προσπάθησε με συντονισμένες ενέργειες, προτάσεις και δράσεις να υποστηρίξει το σύνολο των διαδικασιών προκειμένου να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα και που έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλό αποκλεισμό αυτών των συνανθρώπων μας σε όλα τα επίπεδα λόγω της έλλειψης αστικοδημοτικών στοιχείων.

Βασικό μέλημα αυτής της προσπάθειας ήταν η πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας αφού δεν έχουν και δεν μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ , αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πράξη (δικαιοπραξία, απασχόληση, στέγαση κλπ).

Συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, για προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων (το Χαλάνδρι έχει συμπεριληφθεί στην αιτιολογική έκθεση της Βουλής. σελίδα 11 . Ν.4604 ΦΕΚ: 50 A'/26.03.2019) σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και με την Γενική Γραμματεία Ρομά με πλείστες προτάσεις , επίσης συμμετείχε και στην Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας στον θεματικό τομέα 5 Προστασία Ρομά (Απ. 3400/Δ1.11942/19-6-2018).

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πρόγραμμα JustRom που στόχευε στη νομική συμβουλευτική και την επίλυση αστικοδημοτικών θεμάτων για την ισότιμη πρόσβαση κυρίως των γυναικών στα θέματα δικαιοσύνης.

Απηύθυνε επίσης αίτημα στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας και συνεργάστηκε μαζί της σε πιλοτική εφαρμογή (για δεκαπέντε ενδεικτικές περιπτώσεις ) που υλοποίησε η «Ομάδα Δράσης για την κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση των Ρομά (ΕΟΧ)», προκειμένου να αποκτήσουν ταυτότητα. Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη 2 από τις 15 περιπτώσεις έχουν εκδώσει δελτίο ταυτότητας.

Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ

Η προσπάθεια συνεχίζεται!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ/νση: Δαναΐδων 28 & Αντιγόνης (είσοδος από Δαναΐδων) ΤΚ 15232 -3ος όροφος
Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή
Ώρες λειτουργίας: 08.00-16.00
email: kk.roma@halandri.gr

 

210 68 19 068 – Ελένη Δεσιώτου (Διαμεσολαβήτρια)
e.desiotou@halandri.gr

210 68 13 582 – Βίκυ Σαρρίδη  (Διαμεσολαβήτρια)
v.sarridi@halandri.gr

210 68 25 095 – Δήμητρα Χριστοδουλοπούλου (Κοινωνική λειτουργός)
d.christodoulopoulou@halandri.gr

210 68 14 084 – Δήμητρα Θωμά (Διοικητικός)
d.thoma@halandri.gr

210 68 14 485- Χαρά Τσαγκάρη (Εκπαιδευτικός)
x.tsagari@halandri.gr