Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως αποτελεί η διαχείριση των αποβλήτων σε συνδυασμό με την εξάντληση των πρώτων υλών, την όλο και αυξανόμενη ανάγκη για την παραγωγή ενέργειας αλλά και τις σοβαρές κλιματικές αλλαγές που παρουσιάζονται πλέον όλο και πιο συχνά σε όλο τον πλανήτη λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης των αποβλήτων αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη διέξοδο στο παρατηρούμενο σήμερα αδιέξοδο, αφού συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης νέων πρώτων υλών με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή νέων προϊόντων. Επίσης ένα τμήμα των αποβλήτων που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων υλικών μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης των υπαρχόντων ενεργειακών αποθεμάτων.

Για παράδειγμα η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομεί έως οκτώ τόνους βωξίτη και 14 μεγαβατώρες ηλεκτρική ενέργεια ενώ η ανακύκλωση μιας πλαστικής φιάλης νερού εξοικονομεί την ενέργεια που χρειάζεται ένας οικονομικός λαμπτήρας φωτισμού (CFL) για τριάντα ώρες.

Ως «ανακύκλωση» ορίζουμε τη συστηματική συλλογή, διαλογή και επαναφορά υλικών από τα απορρίμματα στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο, ενώ ως «διαλογή στην πηγή» την ανάκτηση χρήσιμων υλικών, πριν αυτά αναμειχθούν με τη μάζα των υπόλοιπων απορριμμάτων γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας λόγω της καθαρότητάς τους. Για τη διαλογή στην πηγή χρησιμοποιούνται στο δήμο μας –όσον αφορά τα αστικά απορρίμματα – ειδικοί κάδοι που διευκολύνουν το διαχωρισμό τους (Κίτρινος κάδος για χαρτί – χαρτόνι, μπλε κάδος για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ κάδος (πειραματικά -waste 4think ) για τη συλλογή υπολειμμάτων τροφής, πράσινος κάδος για τα μη ανακυκλώσιμα). Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός προγράμματος ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή αποτελεί η συστηματική συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ο Δήμος Χαλανδρίου σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των δήμων της Αττικής στον τομέα της ανακύκλωσης. Το 2016 οδηγήθηκαν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών 4.833 τόνοι, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017, 3.251 τόνοι.

Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο, υπερ. πολλαπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων οδηγούνται από το Δήμο Χαλανδρίου για ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής αφού 30.433 τόνοι οδηγήθηκαν εκεί το 2015 και 25.783 τόνοι το 2016, επιβαρύνοντας επιπλέον (παρά την αισθητή μείωση κατά 4.650 τόνους) το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της Αττικής αλλά και τα οικονομικά του δήμου αφού το κόστος ταφής ανέρχεται σε 45 ευρώ τον τόνο.

Επειδή η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας ας δούμε τι πετάμε και τι δεν πετάμε σε κάθε κάδο

Κίτρινος κάδος για χαρτί

Τι πετάμε στον κίτρινο κάδο
Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές (χωρίς τα φελιζολ), γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).
«Σπάμε» τα χαρτοκιβώτια πριν τα ρίξουμε στον κίτρινο κάδο. Έτσι εξοικονομούμε χώρο
Τι δεν πετάμε στους κίτρινους κάδους
Δεν ανακυκλώνεται χαρτί λερωμένο από διάφορες ουσίες (λάδια, χρώματα κλπ), πάνες, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες, χαρτί τουαλέτας κλπ.
Καλό θα ήταν επίσης χαρτιά που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων, να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας

Κώδωνες (στρογγυλοί κάδοι) για γυαλί

Τι πετάμε στους κώδωνες
Στους μπλε κάδους πετάμε όλες τις γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

Τι δεν πετάμε στους κώδωνες
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανακυκλώνουμε σπασμένα μπουκάλια και τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανακύκλωση.

Μπλε κάδοι γενικής ανακύκλωσης

Τι πετάμε στους μπλε κάδους
Στους μπλε κάδους πετάμε συσκευασίας από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και πλαστικό
Όλα τα κουτάκια αλουμινίου (μπύρες, αναψυκτικά κλπ.), κονσέρβες (γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.) όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κτλ).
Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές και χωρίς υπολείμματα πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, όποιες από αυτές είναι δυνατόν (πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, συσκευασίες tetrapack) καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου.

Τι δεν πετάμε στους μπλε κάδους
Στους μπλε κάδους δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια Επίσης, δεν πετάμε ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες και λαμπτήρες (αυτά ανακυκλώνονται σε ειδικά σημεία), δισκάκια CD/DVD, βιντεοκασέτες, ενέσεις,– ιατρικά απόβλητα, οικοδομικά υλικά, μπάζα και ξύλα.

Καφέ κάδοι για τα βιοαπόβλητα

Στους καφέ κάδους που υπάρχουν πειραματικά στην πόλη πετάμε τα υπολείμματα κουζίνας και κήπων

Δείτε  αναλυτικά τι υλικά ανακυκλώνουμε  Ομάδα Υλικών

Αναλυτικό φυλλάδιο οδηγιών ανακύκλωσης

φυλλάδιο ανακύκλωσης