Title Image

Δράσεις αγάπης από τη διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου

Δράσεις αγάπης από τη διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου

H διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, οι επικεφαλής των 7 τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και όλοι οι παιδαγωγοί με αφορμή τις γιορτινές μέρες του Πάσχα στέλνουν στους γονείς και τα παιδιά τους τις ευχές τους για καλό Πάσχα μαζί με ένα μήνυμα αισιοδοξίας κόντρα στις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Δημιούργησαν επίσης μια σειρά από προτάσεις για πασχαλινές και άλλες δημιουργίες, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του Δήμου, προκειμένου τα νηπιάκια να έχουν ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης.

Η διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής σημειώνει στο μήνυμά της:

«Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά!

Σε κάθε δυσκολία προσπαθούμε να μην χάνουμε την ελπίδα, το κουράγιο και να ψάχνουμε το θετικό ακόμα κι αν όλα φαίνονται αρνητικά και δύσκολα. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μας έχει δοθεί ένα δώρο που πραγματικά είναι ανεκτίμητο και σίγουρα δεν μπορούμε να το αγοράσουμε. Αυτό είναι ο χρόνος με τα παιδάκια μας! θα προσπαθήσουμε λοιπόν να τον κάνουμε πιο δημιουργικό και να τον απολαύσετε μαζί με τα μικρούλια σας!

Ευχόμαστε αυτή η μπόρα που σκίασε τις ανοιξιάτικες μέρες μας εδώ στο σχολείο που ήταν γεμάτες από τα χαρούμενα γέλια των παιδιών  να περάσει γρήγορα, να γυρίσουμε όλοι γεροί στο σχολείο μας γιατί καμμιά ιστορία δεν είναι τόσο όμορφη χωρίς τα μάτια των παιδιών που σε παρακολουθούν όταν την αφηγείσαι και καμμιά τάξη δεν είναι  γεμάτη αν δεν είναι πλημμυρισμένη από γέλια και τραγούδια!

Η διεύθυνση και οι παιδαγωγοί της Προσχολικής Αγωγής θα είναι στο πλευρό σας όλες αυτές τις γιορτινές μέρες με προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, με οδηγίες για απλές κατασκευές ακόμα και με παραστάσεις κουκλοθέατρου που ελπίζουμε να δώσουν χαρά στα αγαπημένα μας παιδιά.

Ξεκινάμε από σήμερα να σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών που ετοίμασαν με πολλή αγάπη οι δασκάλες τους. Θα τις βρίσκετε όλες συγκεντρωμένες με ένα κλικ στην ενότητα για την προσχολική αγωγή στην ιστοσελίδα του Δήμου μας.»

Μερικές εύκολες ιδέες να δημιουργήσετε με τα μικρά χεράκια των μικρών σας

Ένα λαγουδάκι πασχαλινό με την παλαμίτσα των παιδιών. Βάζετε χρώμα στη παλάμη, πιέζετε ελαφρά πάνω στο χαρτί και το λαγουδάκι είναι έτοιμο. Βουτώντας τα δαχτυλάκια στο χρώμα έχετε και τα πασχαλινά αυγουλάκια.

 

Με ένα ρολό χαρτί υγείας βουτώντας τις άκρες  στο κίτρινο χρώμα μπορείτε να φτιάξετε μικρά κοτοπουλάκια και έπειτα να τους φτιάξετε ματάκια και μυτούλες .

Ένα δωράκι για αυτούς που αγαπάμε… Αν έχετε ένα παζλ που λείπουν κάποια κομμάτια μπορείτε να τα βάψετε με τη βοήθεια των παιδιών σε όποιο χρώμα σας αρέσει, στη συνέχεια τα αφήνετε να στεγνώσουν . Κόβετε εσείς μια καρδιά από χαρτόνι και έπειτα τα παιδιά κολλάνε επάνω τα χρωματισμένα κομμάτια του παζλ.

Ένα διακοσμητικό κουνελάκι για το Πάσχα. Κόψτε ένα κουνελάκι σύμφωνα με το πατρόν ,στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να δώσετε ψαλίδι και να το κόψουν με τη βοήθειά σας . Μπορείτε μετά να το διακοσμήσετε με αυγουλάκια που θα φτιάξετε με τα παιδιά ή λουλουδάκια ή κορδελίτσες.

Μια όμορφη πασχαλινή κάρτα. Δείτε τις οδηγίες εδώ

⇒ Ένα πασχαλινό καλαθάκι για αυγά, στο βίντεο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=1-O0hQxV4hY

Πασχαλινά αυγά

⇒ Οι επιλογές για παιχνίδια με πασχαλινά είναι πολλές:

⇒ Βάψτε μαζί με τα παιδιά σας τα πασχαλινά αυγά. Δείτε εδώ κάποιους εναλλακτικούς τρόπους και εδώ ακόμα περισσότερους.

⇒ Δώστε στα παιδιά λευκά βρασμένα αυγά, μαρκαδόρους ή δαχτυλομπογιές και αφήστε τα να βάψουν όπως τους αρέσει.

⇒ Βάψτε τα αυγά με οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιώντας κρεμμύδια, παντζάρια κ.α. Εξηγείστε στα παιδιά πως με αυτόν τον τρόπο έβαφαν τα αυγά τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν οι βαφές.  Στο τέλος δώστε στα παιδιά να κολλήσουν αυτοκόλλητα. Τους αρέσει πολύ.

⇒ Αδειάστε αυγά και δώστε στα παιδιά μαρκαδόρους να ζωγραφίσουν απίθανες φατσούλες πάνω τους. Φτιάξτε έπειτα την «οικογένεια αυγών».

⇒ Κόψτε ένα χαρτόνι σε σχήμα αυγού. Ανοίξτε τρύπες περιμετρικά με ένα διακορευτή. Δώστε στα παιδιά κορδόνια η κορδέλες  να τα περάσουν μέσα από τις τρύπες. Τέλος, δέστε ένα φιόγκο. Συγχαρητήρια, φτιάξατε το δικό σας γιορτινό αυγό!

⇒ Σχεδιάστε όσα  αυγά θέλετε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν. Στη συνέχεια, κόψτε τα με ένα ψαλίδι στη μέση (ζικ-ζακ) και μπερδέψτε τα κομμάτια. Καλέστε τώρα τα παιδιά να βρουν τα σωστά κομμάτια και να τα ενώσουν, ώστε να σχηματιστούν ξανά όλα τα αυγά. Μπορείτε να κόψετε κάθε αυγό σε περισσότερα κομμάτια. Έτσι θα έχετε δημιουργήσει ένα πάζλ αυγών.

⇒ Διοργανώστ αυγομαχίες! Χρειάζεστε μόνο κουτάλια και αυτοσχέδια αυγά. Ορίστε μια διαδρομή μέσα στο σπίτι με αφετηρία και τερματισμό. Βάλτε το αυγό πάνω στο κουτάλι, το κουτάλι στο στόμα και… φύγαμε!! Νικητής είναι αυτός που θα κάνει όλη τη διαδρομή ως το τέρμα χωρίς να του πέσει το αυγό από το στόμα.

⇒ Γίνετε για λίγο, « Κυνηγοί των Χαμένων Θησαυροαυγών». Μπορούν να παίξουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Πάρτε πλαστικά αβγουλάκια που ανοίγουν (kinderέκπληξη). Βάλτε μέσα χαρτάκια με αριθμούς π.χ. 1,2,3 κ.ο.κ. Έναν αριθμό σε κάθε αβγό. Κρύψτε τα αβγά σε διάφορα σημεία ενός δωματίου του σπιτιού π.χ. σαλόνι, κήπος.  Κάθε κυνηγός διαλέγει έναν αριθμό και προσπαθεί να βρει τα αβγά με αυτόν τον αριθμό. Νικητής είναι ο κυνηγός που θα βρει τα περισσότερα θησαυροαυγά. 

⇒ Και πριν πάνε για ύπνο διαβάστε τους το παραμύθι για το “Γιορτινό αυγό”. Θα το βρείτε εδώ.

Καλή Ανάσταση!

Σημ.: Το παραπάνω υλικό ετοίμασαν οι παιδαγωγοί του 5ου, του 1ου και του 3ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου.