Title Image

Στη μάχη για την καθαριότητα της πόλης η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης

Στη μάχη για την καθαριότητα της πόλης η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης

Με το σύνολο του προσωπικού και του εξοπλισμού της σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης του Δήμου Χαλανδρίου, προκειμένου η πόλη να είναι καθαρή και προστατευμένη την περίοδο της πανδημίας.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων συνεχίζεται απρόσκοπτα σε όλες τις γειτονιές της πόλης, όπως και η οδοκαθάριση. Παράλληλα, η διεύθυνση πραγματοποιεί εδώ και 10 ημέρες επιχείρηση καθαρισμού στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, ενώ έχει εντατικοποιήσει –χάρη και στο νέο εξοπλισμό της- την απολύμανση των κάδων και των χώρων συνάθροισης κοινού.

Αναλυτικά:

Το βασικό πλάνο της αποκομιδής συνεχίζεται κανονικά τόσο στον πράσινο κάδο όσο και στην ανακύκλωση (μπλε και κίτρινο) και στο μικρό δίκτυο καφέ κάδων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.

Η καθημερινή αποκομιδή του πράσινου κάδου πραγματοποιείται σε 14 δρομολόγια (14 οδηγοί 28 εργάτες), του μπλε κάδου σε 5 δρομολόγια (5 οδηγοί 10 εργάτες), του κίτρινου κάδου σε 1 δρομολόγιο (1 οδηγός 2 εργάτες) ενώ του καφέ κάδο γίνεται 3 φορές την βδομάδα σε 2 δρομολόγια (1 οδηγός 3 εργάτες).

Η διεύθυνση καταγράφει μια μικρή αλλά σταθερή μεταβολή στην κατανομή των απορριμμάτων που υπάρχει στην πόλη και στις ποσότητες τους, απόρροια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη μείωση στις συλλεχθείσες ποσότητες της ανακύκλωσης τόσο στο κέντρο όσο και στον Συνοικισμό, το Πολύδροσο και την Αγ. Βαρβάρα. «Μετά από την 1η βδομάδα των μέτρων όπου υπήρχε μεγάλη αύξηση στον μπλε κάδο, καθώς φαίνεται  ότι όσοι έμεναν σπίτι άδειαζαν αποθήκες με την τιμητική να έχουν τα βιβλία και τα παιχνίδια,  έχει ακολουθήσει περίοδος μείωσης ποσοτήτων με διακυμάνσεις που είναι παρατηρήσιμες», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος.

«Για πρώτη φορά την προηγούμενη  εβδομάδα παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο και στις ποσότητες του πράσινου κάδου ( στις περιοχές Αγ. Βαρβάρα, Συνοικισμός και σε λιγότερο βαθμό στην Τούφα). Η εξέλιξη των ζυγολογίων θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο στην εξέλιξη της αποκομιδής στην πόλη. Αν η διαφαινόμενη τάση επιβεβαιωθεί και αυτή την βδομάδα η διεύθυνση θα τροποποιήσει δρομολόγια προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες», συμπληρώνει ο κ. Γερολυμάτος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι μείωση υπάρχει και στις ποσότητες των κλαδιών που συλλέγονται από τις αρπάγες και τις express κιβωτάμαξες της διεύθυνσης, που εργάζονται καθημερινά σε 2 βάρδιες. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα ογκώδη, όπου συνεχίζεται η αποκομιδή σε δύο βάρδιες (μέσος όρος 9 δρομολόγια και 70 σημεία αποκομιδής). Γι’ αυτό ακριβώς καλεί τους πολίτες, για το διάστημα που είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, να αποφεύγουν την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων.

Παράλληλα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, η οδοκαθάριση  συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης, με 26 εργάτες – εργάτριες.

Εργασίες καθαρισμού στον καταυλισμό Ρομά

Οι φορτωτές της διεύθυνσης συνέχισαν την προηγούμενη εβδομάδα τις εργασίες καθαρισμού στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο. Συλλέγονται καταρχήν μη οργανικά απορρίμματα που είναι αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία του χώρου των 30 στρεμμάτων, σε μια προσπάθεια υγειονομικής προστασίας του καταυλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό γκρεμίστηκε ένα κενό παράπηγμα, όπου διέμενε οικογένεια που είχε μεταστεγαστεί -βάσει του προγράμματος ένταξης της κοινωνικής υπηρεσίας- ένα παράπηγμα  τουαλέτας και 2 χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων. Από την Πέμπτη 2 Απριλίου ξεκίνησε η προσπάθεια καθαρισμού του πιο μεγάλου και δύσκολου χώρου που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του καταυλισμού. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την αρχή της διαδικασίας έχουν απομακρυνθεί  περί τα  100 κυβικά μέτρα απορρίμματα και 6 κυβικά μέτρα μπάζα από το κομμάτι του καταυλισμού που βρίσκεται κοντά στην οδό Σαρανταπόρου. Το συνεργείο που δουλεύει εκεί αποτελείται από 1 φορτωτή, 1 κάδο 30 κ.μ. , ένα φορτηγό αρπάγη με κάδο 10 κ.μ. και κάδο μεταφορά μπάζων οικοδομικών υλικών. Η συνολική δύναμη είναι 2 χειριστές 2 οδηγοί και 2 εργάτες.

Η συνολική επέμβαση στο χώρο γίνεται σε συνεργασία με υπεργολαβικά συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στον καταυλισμό σε άλλα σημεία.

Απολυμάνσεις κάδων και χώρων συνάθροισης κοινού

Σε δύο βάρδιες εκτελούνται εργασίες από το πλυντήριο κάδων της υπηρεσίας (2 οδηγοί και 2 εργάτες). Η διαδικασία γίνεται νυχτερινές ώρες και πρωινές παρακολουθώντας την εξέλιξη των δρομολογίων αποκομιδής του πράσινου κάδου. Οι κάδοι πλένονται με απολυμαντικό διάλυμα,  εσωτερικά και εξωτερικά.

Τα δρομολόγια προβλέπεται να διπλασιαστούν καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μπει στη μάχη το νέο καδοπλυντήριο της διεύθυνσης. «Σκοπός είναι τα 4 δρομολόγια την μέρα και με τη βοήθεια εργολαβικού καδοπλυντηρίου  να φτάσουμε μία παραγωγικότητα καθαρισμών άνω των 250 κάδων ανά ημέρα», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης, Κώστας Γερολυμάτος.

Σημειώνεται ότι εξωτερικά οι κάδοι πλένονται και από τα πιεστικά της υδροφόρας του Δήμου. Στα 10 κυβικά της υδροφόρας δημιουργείται απολυμαντικό διάλυμα με βάση το απολυμαντικό Belcan C-100. Η εργασία γίνεται πρωινές ώρες, με δύναμη 1 οδηγό και 1  εργάτη.

Ταυτόχρονα η μικρή υδροφόρα της διεύθυνσης πλένει παγκάκια και χώρους συνάθροισης κοινού του κέντρου της πόλης (1 επόπτης  – 1 εργάτης).

Τα μηχανικά σάρωθρα του Δήμου πλέον εκτελούν 3 δρομολόγια ημερησίως (συνολική δύναμη 3 χειριστές και 2 εργάτες. Ταυτόχρονα με τα πιεστικά τους πλένονται με καθαρό νερό – τα συστήματά τους δεν επιτρέπουν χρήση χημικών –   οι στάσεις και τα παγκάκια που βρίσκονται στη διαδρομή τους. Συνολικά καθημερινά τα σάρωθρα «γράφουν» περί τα  60 χιλιόμετρα πολύτιμης οδοκαθάρισης και καθαρισμών στην πόλη.

Ταυτόχρονα τμήματα της δύναμης της καθαριότητας βοηθούμενα από προσωπικό  καθαριστριών των σχολείων (6 καθαρίστριες ) ασχολούνται με την καθημερινή απολύμανση των γραφείων και της λοιπής εγκατάστασης της καθαριότητας όπως και των καμπινών των μικρών οχημάτων. Επίσης, 2 καθαρίστριες απολυμαίνουν καθημερινά τα βαρέα οχήματα της υπηρεσίας.

Ο σχεδιασμός για την εβδομάδα που διανύουμε

Η προσπάθεια αυτή την βδομάδα επικεντρώνεται στο να επεκταθούν οι καθαρισμοί με χημικά  – απολυμαντικά διαλύματα των 2 υδροφόρων, να προστεθεί τουλάχιστον ένα ακόμα όχημα στην προσπάθεια απολυμάνσεων και να εντοπιστούν τα σημεία ενδιαφέροντος σε κάθε συνοικία που θα αποτελούν καθημερινή παρέμβαση οδοκαθάρισης ή μηχανικής απολύμανσης.

«Ταυτόχρονα στο εσωτερικό του αμαξοστασίου παίρνονται οργανωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που θέτουν οι πρόνοιες που πρέπει να αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας  και να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας στον πολυτιμότερο παράγοντα που έχει η πόλη αυτή την στιγμή, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα», τονίζει ο κ. Γερολυμάτος.

Επάρκεια σε γάντια και απολυμαντικά

Η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης διαθέτει αυτή τη στιγμή επάρκεια –σε ποσότητα και ποιότητα- σε μάσκες, γάντια και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στα συνεργεία έχουν δοθεί 3 φορές γραπτές οδηγίες προσαρμογής στις απαιτήσεις των ημερών εκτός των οργανωτικών μέτρων που έχουν παρθεί.

«Διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους της πόλης ότι, όσο η πόλη θα μένει σπίτι, τόσο η διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης θα μένει στην υπηρεσία της, διασφαλίζοντας την καθαριότητα της πόλης των 100.000 κατοίκων, “πολεμώντας” από το πόστο της τον Covid 19. Μένουμε στην υπηρεσία μας για να έχουμε όλοι την υγειά μας», καταλήγει ο κ. Γερολυμάτος.