Διεθνής Ημέρα Διατροφής – Yγιεινές διατροφικές συνήθειες
Η Διεθνής Ημέρα Τροφίμων, γνωστή στην χώρα μας ως Διεθνής Ημέρα Επισιτισμού ή Διεθνής Ημέρα Διατροφής («World Food Day») τιμάται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Για το 2020 το μήνυμα της Ημέρας προσδιορίστηκε στο εξής: «Μαζί στην Καλλιέργεια, στη Διατροφή, στη Βιωσιμότητα: Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας».
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Διατροφής η ιατρός ενδοκρινολόγος του Δήμου Χαλανδρίου κ. Χριστίνα Νίκα μας επισημαίνει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αλλά και η ομάδα Αθλητισμού του Δήμου δίνει χρήσιμες συμβουλές:
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προάσπισης της ατομικής υγείας, καθώς και βασικό συντελεστή προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες – Βασικοί κανόνες:
- Ποικιλία τροφίμων – Κανένα τρόφιμο δεν περιέχει από μόνο του όλα τα θρεπτικά συστατικά, στις απαιτούμενες ποσότητες. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο εμπεριέχονται τροφές από όλες τις ομάδες. Όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
- Δεν παραλείπονται γεύματα – Δεν παραλείπεται το πρωινό – Τρώμε μικρά γεύματα, σε τακτικά χρονικά διαστήματα (ανά 4ωρο περίπου)
- Σωστή ενυδάτωση -Επαρκής λήψη νερού (κατά μέσο όρο 8 ποτήρια, ανάλογα με τις ανάγκες) διαμοιρασμένη μέσα στο 24ωρο. Άλλες πηγές ενυδάτωσης είναι τα αφεψήματα, οι χυμοί, το γάλα κ.α.
- Εμπλουτισμός της διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά. Το μέτρο είναι και εδώ απαραίτητο, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
- Μετριασμός της χρήσης άλατος. – Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν επαρκή ποσότητα άλατος.
- Κατανάλωση οσπρίων και αμυλούχων τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες – Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
- Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών – Προτιμάμε το ελαιόλαδο [πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα).
- Τροφές με «καλό» λίπος είναι οι ανάλατοι, άψητοι καρποί και τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνος, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα), που καλό είναι να υπάρχουν τακτικά στη διατροφή μας. Στόχος θα πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία φορά να είναι «λιπαρό» ψάρι, πλούσιο σε Ω3 (πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων).
- Κατανάλωση κόκκινου κρέατος μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
- Αποφεύγουμε την πολλή ζάχαρη, που υπάρχει στα γλυκά και στα αναψυκτικά αλλά και σε διάφορες τυποποιημένες τροφές.
- Μέτριες μερίδες και συχνά γεύματα συνεπάγονται έλεγχο του σωστού σωματικού βάρους.
Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταποιεί.
Κατεβάστε και τη σχετική ενημέρωση του τμήματος Αθλητισμού του Δήμου μας.
Grow, nourish, sustain.