Title Image

Άτομα με αναπηρία

Ο όρος «αναπηρία» έχει προσεγγιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά και από την εκάστοτε πολιτική ιδεολογία. Σήμερα, αναφέρεται σε άτομα που τα σώματά τους φέρουν κάποια ορατή ή μη ορατή,  κινητική, αισθητηριακή, νοητική, αναπτυξιακή, γνωσιακή ή ψυχιατρική βλάβη.

Στην χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη απογραφή των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Σύμφωνα,  πάντως, με τα  ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.), αποτελούν κατά μέσο όρο το 15-18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Βάσει αυτών ακριβώς  των  στοιχείων, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν πάνω από  1.000.000 ανάπηροι/ες. Προσθέτοντας σ’ αυτόν τον αριθμό και  τον εμποδιζόμενο πληθυσμό (ηλικιωμένοι/ες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, προσωρινούς τραυματίες και εγκυμονούσες), που βιώνουν παρόμοιες δυσκολίες και αποκλεισμό, το ποσοστό αυξάνεται πάνω από το 45% του γενικού πληθυσμού.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι ανάπηροι/ες/α,  όσο και ο εμποδιζόμενος πληθυσμός αφορούν:

Κοινωνικές προκαταλήψεις που συχνά  αναπαράγουν  κλισέ και ως εκ τούτου αναπαράγουν τις υπάρχουσες διακρίσεις.

Έλλειψη προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, παρ’ όλο που υπάρχει η σχετική νομοθεσία, όπως και έλλειψη  προσβασιμότητας στο περιεχόμενο, π.χ.  έλλειψη υποτίτλων, ακουστικής περιγραφής, easy to read κλπ.

Υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης (δηλαδή υπηρεσίες για βρέφη και νήπια που παρουσιάζουν κάποια αναπτυξιακή ή γνωσιακή  βλάβη).

Για να εξασφαλίσουν τα  ανάπηρα άτομα  τις κοινωνικές- οικονομικές παροχές και  διευκολύνσεις, που δικαιούνται από την Πολιτεία,  απαιτείται γνωμάτευση και καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας που ορίζουν οι υγειονομικές επιτροπές των Κ.Ε.Π.Α

 Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος

 α) Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Χαλανδρίου ή
β) Στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30, Αθήνα).

 Τα προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα από 01/01/2019 δίνονται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. μέσω αιτήσεων που γίνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου, η οποία βρίσκεται στην οδό Σολωμού 10, Χαλάνδρι.

 Για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε σχετικές οργανώσεις και συλλόγους που θα αναζητήσετε στο διαδίκτυο ή στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου μας ή στα  ΚΕΠ.

Ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης και της ενεργής συμμετοχής  ΌΛΩΝ των πολιτών στην κοινωνική ζωή, έχει ήδη υλοποιήσει τα παρακάτω έργα:

Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ στα σχολεία του Δήμου.
Εγκατάσταση ανελκυστήρων στα σχολεία.
Αναβατόρια για τις δημοτικές πισίνες και προγράμματα άθλησης για ανάπηρους πολίτες.
Αναβατόριο  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δια ζώσης εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα στα ΚΕΠ Χαλανδρίου.
Ειδικό σχεδιασμό για την ένταξη των ΑμεΑ στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις στο Θέατρο Ρεματιάς
Χωροθέτηση σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής στο Πάτημα Χαλανδρίου
Τέλος, άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% δικαιούνται απαλλαγής από τα  δημοτικά τέλη.  

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Οδηγίες για προστασία από φυσικές καταστροφές προσβάσιμες στους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής ή όρασης.

Αναπηρία και Πολιτική.

Άρθρο της δημοτικής συμβούλου Μιμής Γκασούκα για τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της βιολογικής και της κοινωνικής κατανόησης του τι είναι αναπηρία.