Title Image

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών – Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών – Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα-ορόσημο και αγώνα, καθώς τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν διεθνώς υψηλά, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, γυναικοκτονίες. Η έμφυλη βία είναι αποτέλεσμα της ιστορικά και διαχρονικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας που ασκείται σε βάρος των γυναικών και των θηλυκοτήτων στο πλαίσιο της πατριαρχίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας.

Ειδικότερα για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Μέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου

 Πραγματοποιεί επιμορφωτικό κύκλο δράσεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επαγγελματίες υγείας νοσοκομείων της Αττικής, με θέμα Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν χώρα σχετική δράση στο Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο και ημερίδα στο Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς.

 Οργανώνει σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα αστυνομικά τμήματα της Β/Α Αττικής με θέμα Αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας και σχετικό νομικό πλαίσιο.

 Συμμετέχει με ομιλία στην ημερίδα του Δήμου Μαραθώνα στις 23/11, στις 18.30′, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, για τη Διεθνή Ημέρα για την Eξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

 Συζητά για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στις 23/11στην εκπομπή ZOIGR του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης.