Title Image

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Χαλανδρίου: 8 Μαρτίου – Ημέρα αφύπνισης και αγώνων

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Χαλανδρίου: 8 Μαρτίου – Ημέρα αφύπνισης και αγώνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Χαλανδρίου (ΔΕΠΙΣ) οργανώνει στις 8 Μαρτίου 2022 δράση ενημέρωσης με διανομή φυλλαδίων στο κέντρο της πόλης, ενώ μέλη της θα συμμετάσχουν σε σχετικές εκδηλώσεις σε σχολεία της πόλης.

«Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, αφύπνισης και αγώνων των γυναικών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την αυτοδιάθεση, την ισότητα, τη διεκδίκηση της ελεύθερης πρόσβασης και ίσης αντιμετώπισης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και για όλες τις γυναίκες του κόσμου», σημειώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και προσθέτει:

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποτιμώνται, να υφίστανται διακρίσεις και ανισότητες, να κερδίζουν λιγότερα (αν και εργάζονται περισσότερο) και να έχουν λιγότερες επιλογές. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η βία στο σπίτι και τους δημόσιους χώρους, με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που πήραν χαρακτήρα επιδημίας. Η ιστορία μάς μαθαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν, όταν η φωνή μας ακουστεί, όταν διεκδικήσουμε σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

◆ Αγωνιζόμαστε όλες για να σταματήσει η κουλτούρα της βίας, ενθαρρύνουμε την καταγγελία, ζητάμε την τιμωρία των ενόχων και προστασία για όλες τις γυναίκες.

◆ Διεκδικούμε θεσμούς υποστήριξης των γυναικών που υφίστανται βία και άλλες διακρίσεις εξ αιτίας του φύλου τους: συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας, ιατροδικαστικές υπηρεσίες, μονάδες αναφοράς και αντιμετώπισης περιστατικών βιασμού, που θα συνεργάζονται με δομές υγείας και δικαστικές αρχές, ενίσχυση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας και άλλες δομές, στελεχωμένες με εξειδικευμένους/ες επαγγελματίες, που θα προσφέρουν άμεση βοήθεια και φροντίδα, καθώς  και διευκόλυνση στην καταγγελία.

◆ Επίσης ζητάμε τη διασφάλιση, ενίσχυση και επέκταση του δημόσιου δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε περισσότερες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

◆ Διεκδικούμε την άμεση αποκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, την ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της. Άλλωστε είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα σε όλα τα πλαίσια, δημόσια και ιδιωτικά.

◆ Απαιτούμε δράσεις για προώθηση γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, εξάλειψη των ανισοτήτων σε εκπαίδευση, μισθούς και εργασία, καθώς και την καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας για την προβολή γυναικείων θεμάτων από τα ΜΜΕ.

◆ Διεκδικούμε προϋπολογισμούς προσαρμοσμένους στην ισότητα των φύλων και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κατάρτιση και τον σχεδιασμό πολιτικών για τη διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου για όλους τους πολίτες, για να οικοδομηθεί μια πιο αυθεντική, ισότιμη και δίκαιη κοινωνία.

◆ Απαιτούμε να θεσπιστεί μάθημα ισότητας, δικαιωμάτων και σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, καθώς επίσης και κοινωνικές υπηρεσίες σε αυτά.

◆ Δηλώνουμε αλληλέγγυες με τις γυναίκες που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα με αυτές που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες, οι ανάπηρες και οι γυναίκες Ρομά.

◆ Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γυναικών της Ευρώπης και όλου του κόσμου και αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης, την εξάλειψη του σεξισμού, της πατριαρχίας και της ομοφοβίας.

◆ Συντασσόμαστε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλοι φορείς

Αγωνιζόμαστε για ένα δυνατό και μαζικό φεμινιστικό κίνημα σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους!