Title Image

Μαγειρέψαμε, γευτήκαμε και διαδώσαμε το μήνυμα: Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι

zero_wastecooking

Μαγειρέψαμε, γευτήκαμε και διαδώσαμε το μήνυμα: Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι συμμετείχε στην ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων, 18 έως 26 Νοεμβρίου, με μια εκδήλωση μαγειρικής, Zero Waste Cooking, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023.

Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε νόστιμες συνταγές με υλικά που συχνά ξεχνιούνται στα ψυγείο και με υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού που έχει περισσέψει. Ο κόσμος που παρακολούθησε την εκδήλωση συμμετείχε ενεργά, δοκίμασε τα πιάτα, έλυσε απορίες και αντάλλαξε απόψεις για το κίνημα αποτροπής απωλειών τροφίμων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τη διάσωση των τροφίμων και επισήμανε την αναγκαιότητα τα νοικοκυριά να συμβάλουν στην αποτροπή των απωλειών τροφίμων, υιοθετώντας καλές πρακτικές. «Το 53% των απωλειών τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Πώς μαγειρεύουμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πράγματα που έχουν ξεμείνει στο ράφι ή στο ψυγείο μας είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των τροφών και να μειώσουμε τα τροφικά απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπεράτος.

Στο πλαίσιο της δράσης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των τροφικών υπολειμμάτων που φτάνουν στον καφέ κάδο απορριμμάτων, ενώ το φαγητό που περίσσεψε, μετά τη δράση μαγειρικής, παραδόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για να διατεθεί στους εξυπηρετούμενους του συσσιτίου.

Η δράση Zero Waste Cooking εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη των τροφικών αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται στο Χαλάνδρι, και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου. Η Μονάδα συντονίζει την  υλοποίηση συνολικά τριών ευρωπαϊκών προγραμμάτων -FoodRUS, ToNoWaste και Food Connections-, που περιλαμβάνουν την υλοποίηση ερευνών και συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφίμων.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η FoodBag, η καινοτόμα εφαρμογή κατά της σπατάλης φαγητού, που επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν φρέσκο φαγητό, στη λήξη της βάρδιας, με έκπτωση έως και 70%, από αρτοποιεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.